Copiii din zilele noastre nu sunt atât de creativi ca în trecut. Asta susţin ultimele studii făcute de cercetătorii americani.
Un studiu efectuat pe 300.000 de copii arată că aceştia sunt mai puţin creativi. Copiii au fost supuşi unor teste de creativitate în 2010.
Din 1990, copii au devenit mai puţin capabili să producă idei noi şi unice. Ei au mai puţină imaginaţie, umor şi elaborează mai greu idei, a spus Kyung Hee Kim, cercetător la College of William and Mary.
Putem spune că a stins societatea modernă scânteia creativităţii la tinerii de astăzi?
Experţii spun că e înnăscută, deci nu poate fi pierdută, dar trebuie cultivată. “Focalizarea pe testele din şcoală şi ideea că e doar un singur răspuns corect la o întrebare, ar fi putut afecta creativitatea copiilor. Nu există loc pentru neaşteptat sau gânduri divergente”, a spus Ron Beghetto, psiholog la University of Oregon.
“Situaţia nu e fără speranţă”, a spus Beghetto. De fapt există dovezi care arată că tinerii din toată lumea pot fi foarte creativi mai ales când au la îndemână mijloacele de comunicare digitală. Un studiu recent a arătat, că în timp ce se joacă copiii au o imaginaţie bogată”, a spus Beghetto.
Experţii sunt de acord că unele schimbări pot fi făcute dacă creativitatea e stimulată în şcoli.În studiul lui, Kim a analizat rezultatele care măsoară creativitatea. Copiii au văzut două cercuri şi li s-a cerut să deseneze alte forme.Interesant este că deşi la testele de creativitate rezultatele au fost slabe, la testele obişnuite rezultatele erau mari. Acest lucru demostrează că rezultatele bune la teste nu cresc capacitatea de a fi creativ, pentru că poţi lua note mari dacă înveţi mult, dar asta nu va stimula creativitatea.Cercetările lui Kim arată că creativitatea scade şi la adulţi odată ce devenim mai conştienţi de noţiunile de bine şi rău. Însă trebuie să facem ceva pentru ca tinerii să fie mai creativi.”Dacă acest trend continuă, atunci studenţii care arată diferit, sunt nonconformişti, vor suferi pentru că nu vor fi acceptaţi”, a spus Kim. Cercetările arată că persoanele creative care nu se pot adapta sistemului educaţional vor renunţa la şcoală”, a spus Kim.Sursa: REALITATEA.NET