Astazi se sarbatoreste Ziua internationala a femeii, proclamata in anul 1977 de catre Adunarea Generala a O.N.U., printr-o rezolutie drept Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor si Pace Internationala. Cu doi ani inainte, in 1975, O.N.U. proclamase Anul International al Femeilor si declarase perioada 1976 – 1985 ca Deceniu ONU pentru conditia femeii. Totusi, ideea infiintarii unei zile internationale a femeilor a aparut la inceputul secolului XX, in mijlocul industrializarii rapide a lumii si a expansiunii economice, procese care au condus la proteste legate de conditiile de munca. Primul eveniment legat de femei care a avut loc intr-o zi de 8 martie s-a petrecut in 1857, la New York City, cand femei din fabricile textile si de confectii au organizat un protest impotriva conditiilor proaste de lucru si a salalariilor mici.
Protestatarele au fost atacate si dispersate de catre politie. Aceste femei si-au infiintat, in aceeasi luna, dar doi ani mai tarziu, primul sindicat muncitoresc. Pe 8 martie 1908, Societatea Femeilor Social Democrate din New York a sponsorizat o intrunire a maselor pe tema drepturilor femeilor. Doi ani mai tarziu, pe 8 martie 1910, la Conferinta Femeilor Socialiste din Copenhaga, in Danemarca, a fost aprobata o zi internationala pentru a celebra pacea si castigarea dreptului la vot de catre femei. Pana in 1917, Ziua Femeii era sarbatorita in zile diferite in intreaga lume, apoi, in 1917, 8 martie a fost identificata ca Zi Internationala a Femeilor deoarece in acea zi in Rusia mii de femei si-au parasit casele si fabricile ca sa protesteze impotriva ratiilor de hrana extrem de mici, preturilor foarte ridicate, razboiului mondial si cresterii continue a suferintelor prin care trebuiau sa treaca (greva “pentru paine si pace” care, in combinatie cu alte proteste care au izbucnit intre 8-12 martie, a dus la “Revolutia din Februarie” ce l-a fortat tarul Nicolae al II-lea sa abdice.)
In data de 8 martie, Ziua Internationala a Femeii, este sarbatorita in majoritatea tarilor lumii, in unele tari fiind declarata prin lege zi libera.
***
Intr-o zi de 8 martie, in anul 1618, Johannes Kepler descoperea a treia lege a miscarii planetelor. Legile lui Kepler au constituit baza pentru formularea legilor gravitatiei de catre Isaac Newton si au o deosebita importanta pentru intelegerea miscarii corpurilor ceresti, a Pamantului si a celorlalte planete in jurul Soarelui, sau a Lunii si a satelitilor artificiali in jurul Pamantului.
Tot intr-o zi de 8 martie, in 1848, avea loc, la Paris, in locuinta lui Nicolae Balcescu, o intrunire a revolutionarilor romani, in care se decidea declansarea revolutiei in tara si se redacta programul revolutionary.
Pe 8 martie 1856, contele Walewski, ministru de externe al Frantei si presedinte al Congresului de Pace (fiul natural al lui Napoleon I), propunea, in timpul Congresului de pace de la Paris, unirea Moldovei cu Muntenia sub conducerea unui print strain.
In 1862, pe 8 martie, in timpul Razboiului Civil American, avea loc prima batalie intre doua nave de lupta imbracate in fier, Monitor (apartinand Uniunii) si Merrimack (apartinand Confederatiei), batalie care a revolutionat tehnicile navale de lupta.
La 8 martie 1887, Everett Horton patenta prima undita telescopica, compusa din tuburi de otel care intrau unul in altul.
Tot intr-o zi de 8 martie, in 1917, incepea Revolutia de la Petrograd, in urma careia, pe 15 martie 1917, tarul Nicolae al II-lea abdica (08 martie -12 martie 1917).
In 1974, pe 8 martie, era inaugurat aeroportul francez Charles de Gaulle, langa Paris. Este principalul aeroport al Frantei si pe locul 6 in lume din punct de vedere al traficului aerian.
Tot intr-o zi de 8 martie, in 1979, in Eindhoven, Olanda, avea loc prima prezentare publica a compact-discului (folosit sub abrevierea CD) – un disc optic folosit pentru a stoca informatii de natura foarte diversa in format digital. Creat initial pentru informatiile si datele de tip audio (sonor), CD-ul este inregistrat pe o singura fata, spre deosebire de discurile de patefon.
Pe 8 martie 2000, Papa Ioan Paul al II-lea fixa aceasta zi pentru mea culpa publica (zi de pocainta).
sursa: magicfm.ro