7 modalități simple care ajută la creșterea stimei de sine a copiilor

7 modalități simple care ajută la creșterea stimei de sine a copiilor

Stima de sine are la baza 3 componente esențiale – încrederea în sine, concepția despre sine și iubirea de sine. Toate acestea trebuie încurajate și dozate în mod egal în viața copilului, astfel încât să crească într-un adult puternic, responsabil și fericit.

1.Participarea la activități interactive și la jocuri

Activitățile interactive, de genul poveștilor puse în scenă, jocurilor în care să construiască ceva sau să realizeze ceva împreună cu alți copii sunt esențiale pentru a crește stima de sine a copilului. În acest mod, fiecare participă cu ceva propriu, își aduce propria contribuție și, dacă rezultatele sunt încurajatoare și apreciate, copilul mai pune o “caramidă” la stima de sine pe care a dobândit-o până acum. Jocul ajută foarte mult la dezvoltarea încrederii în sine, mai ales jocurile de rol, în care copilului îi este permis să experimenteze roluri diferite, la care, de obicei, nu are acces, de exemplu: să fie mare, să fie cineva puternic, să fie doctorul, învățătoarea.

2.Sărbătorirea succesului

Sărbătorirea propriilor succese poate fi unul dintre cel mai plăcute lucruri pe care-l poți face pentru tine. Ajută-l pe copil să-și sărbătorească micile succese și să se aprecieze pentru ceea ce a realizat. Astfel, el va reuși să-și crească stima de sine, tratându-se cu respect atunci când are o reușită.

3.Învățarea unor responsabilități casnice

E bine ca activitățile copiilor să conțină și învățarea diverselor responsabilități. Chiar și copiii mici pot să învețe să fie responsabili, ajutând părinții sau bunicii, de exemplu, să pună masa, să aibă grijă de un animal de companie, să ude florile din grădină sau de la fereastră sau să facă ordine într-un dulap mic. Cei mai mărișori pot ajuta părinții sau bunicii să spele mașina, să culeagă fructe, să hrănească animalele domestice, să adune fânul sau să vopsească un gard. Satisfacția unui lucru dus la îndeplinere are un rol forte benefic în creșterea stimei de sine.

4.Susține-l, când întâmpină dificultăți

Când îți sprijini copilul și îl ajutați să găsească singur o soluție, fără a face tu lucrurile pentru el, acesta dezvoltă un sentiment mai mare de competență și încredere. De exemplu, dacă nu poate pune toate piesele unui puzzle la locul său, îl puteți susține punându-i întrebări care să-l ghideze în căutarea soluțiilor.

5.Copilul trebuie să știe să dăruiască

Stima de sine crește atunci când copiii văd că ceea ce fac este important pentru ceilalți. Pe lângă activitățile de acasă, ei pot să facă o favoare unui prieten, unui vecin, sau chiar să ajute pe cei nevoiași. Orice acțiune venită din altruism și blândețe este o sursă de creștere a stimei de sine și a multor altor sentimente și comportamente bune și sănătoase.

6. Lasă-l să facă alegeri proprii

Atunci când copiii fac propriile alegeri adecvate vârstei, ei se simt mai puternici. Astfel li se cultivă o bună stimă de sine, ei înțelegând și apreciind încrederea ce li se oferă. De asemenea, ei învață și să gestioneze responsabilitățile ce însoțesc deciziile lor.

7. Spune-i copilului tău că ești mândru/ă de el

Ultima recomandare, dar, poate, cea mai importantă, este aceea de a-ți arăta bucuria de fiecare dată când își demonstrează abilitatea de a face ceva bine. Orice copil se va simți mândru și își va conștientiza punctele forte și abilitățile. Respectul de sine al copilului va crește pe măsură ce va avea succese, va primi feedback pozitiv și va încerca lucruri noi.

ro_RO