La 5 august 1922 se năștea marele scriitor român Marin Preda. În aprilie 1942 debutează cu schița Părlitu’ în ziarul Timpul (nr. 1771 și 1772 din 15 și 16 aprilie), la pagina literară „Popasuri”, girată de Miron Radu Paraschivescu. Debutul la 20 de ani îi dă încredere în scrisul său, publicând în continuare schițele și povestirile: Strigoaica, Salcâmul, Calul, Noaptea, La câmp.
Opera lui Marin Preda aduce romanul cel mai important pentru viața socială rurală românească, Moromeții. În anul 1955 apare primul volum al romanului ce prezintă viața rurală în perioada interbelică și postbelică, autorul ilustrează dezagregarea lentă a nucleului social rural, familia patriarhală, și distrugerea spiritului țărănesc. 1967 apare cel de-al doilea volum al romanului, care se încheie cu o frază memorabilă „…timpul avea cu oamenii nesfârșită răbdare”.
Marin Preda publică în 1980 ultimul său roman, Cel mai iubit dintre pământeni. Un roman care ne prezintă viața zbuciumată din perioada comunistă.
Din 5 august 1424 datează prima mențiune a vămii Calafat.
La 5 auguts 1583, exploratorul Humphrey Gilbert a înființat prima colonie engleză în America de Nord, orașul St. John’s, astăzi în provincia Newfoundland și Labrador din Canada.
În 1796, pe 5 august avea loc Bătălia de la Castiglione, când Napoleon I a înfrânt armata austriacă a generalului D. Wurmser.
La data de 5 august 1861, Armata Statelor Unite interzicea tortura.
În 1908, pe 5 august, se stabileau, în cadrul unei Conferințe internaționale, primele reguli mondiale pentru semnalizarea pe drumuri. Cu aproape 100 de ani înainte, în 1807, Napoleon impusese în Europa circulația pe dreapta, aceasta înscriindu-se printre măsurile luate în cadrul blocadei continentale contra Angliei. Primul semafor electric, inventat de James Hodge și instalat la data de 5 august 1914 era prevazut și cu o sonerie electrică ce se declanșa la schimbarea culorii. Sistemul era compus din patru perechi de lămpi montate la colțurile străzilor, ca și în prezent pentru o intersecție simplă în cruce. În fiecare colț era montată câte o lampă pentru STOP și o lampă pentru LIBER. Lămpile erau împerecheate două câte două astfel încât să nu existe situații conflictuale la circulația pe direcțiile ortogonale, perpendiculare între ele. Comanda se dădea manual dintr-un post amplasat într-unul din colțuri. În 1918 a fost inaugurat la New York primul semafor electric cu trei culori: roșu – stop, portocaliu – atenție, verde – cale liberă. Comenzile erau date manual de către o persoană cu atribuții în dirijarea circulației.
Pe 5 august 1926, Harry Houdini realizează cea mai mare realizare a sa: petrece 91 de minute sub apă, într-un rezervor sigilat, înainte de a evada.
La 5 august 1930 se năștea primul om care a pășit pe Lună, Neil Armstrong. A fost un astronaut american, pilot de încercare și pilot naval, cunoscut ca fiind primul om care a pășit pe Lună. Primul său zbor spațial a fost ca pilot comandant al misiunii Gemini 8 în 1966. În aceasta misiune el a executat prima andocare a două nave spațiale, împreună cu pilotul David Scott. Cea de a doua și ultima misiune spațială a lui Armstrong a fost cea de comandant al misiunii de aselenizare Apollo 11 din iulie 1969.
În acest faimos “pas uriaș pentru omenire”, Armstrong și Buzz Aldrin au coborât pe suprafața Lunii și au efectuat o misiune de explorare de două ore și jumătate direct pe suprafața acesteia, în costume lunare, timp în care cel de-al treilea membru al echipajului lor, Michael Collins, se afla în capsulă pe orbită în jurul Lunii.
sursa: magicfm.ro, wikipedia.ro