Astazi se implinesc 256 de ani de la nasterea marelui compozitor austriac Wolfgang Amadeus Mozart.
Artistul s-a nascut in anul 1756 la Salzburg.
Leopold, tatal sau, era violonist in orchestra de la curtea printului arhiepiscop din Salzburg. La varsta de cinci ani, Mozart compune cateva piese pentru pian, iar tatal sau le transcrie imediat.
Chiar daca a trait doar 35 de ani, Mozart a creat un numar impresionant de opere muzicale, multe dintre ele unice. Marele compozitor este responsabil pentru crearea a 41 de simfonii, cele mai importante fiind: Simfonia nr. 35 “Haffner”, Simfonia nr. 36 “Linz”, Simfonia nr. 40 si nr. 41 “Jupiter”. Totodata, a compus 27 concerte pentru pian si orchestra, sapte concerte pentru vioara si orchestra, concerte pentru clarinet, pentru harpa si flaut, pentru corn si orchestra, doua simfonii concertante, divertismente sau serenade. In plus, nici domeniul muzicii de camera nu a ramas strain pentru marele compozitor din Salzburg care a creat sase cvartete pentru coarde dedicate lui Haydn, sonate pentru pian, sonate pentru vioara si pian, trios pentru vioara, violoncel si pian, cvartete pentru instrumente de suflat si sextetul “O gluma muzicala“.
Mozart a fost pasionat si de opera, dintre cele 17 create, cele mai importante fiind: “Rapirea din Serai“, “Nunta lui Figaro”, “Don Giovani”, “Cosi fan tutte”, “Flautul fermecat”, jucate si astazi pe scenele teatrelor de opera din lume. A mai compus 19 mise, cantate, motete pentru soprana si orchestra, oratoriul “Die Schuldigkeit des ersten Gebots” si “Requiem”-ul in re minor.
In anul 1862, Ludwig von Kochel a catalogat si clasificat intreaga creatie a lui Mozart. Numerotarea a primit mentiunea KV (Kochel-Verzeichnis=catalogul Kochel), iar ultima capodopera a artistului, Requiem, are numarul 626.
La 5 decembrie 1791, Mozart se stinge din viata si a fost ingropat la cimitirul Sankt Marx. In jurul mortii sale au aparut nenumarate ipoteze ce includ prezenta a nenumarate boli, sinuciderea sau otravirea sa de catre rivalul Antonio Salieri.
Alte semnificatii ale zilei de 27 ianuarie:
Zi de comemorare a victimelor Holocaustului din cel de-al doilea razboi mondial.
1775 – S-a nascut Friedrich von Schelling, filozof german (d. 1854).
1880 – Lui Thomas Edison ii este acordat brevetul de inventie pentru sursa de iluminare incandescenta.
1901 – Moare Giuseppe Verdi, compozitor german (n. 1813).
1926 – Au fost experimentate primele transmisiuni televizate de catre inginerul englez John Logie Baird.
1936 – Se naste Florin Piersic, actor roman de teatru si film.
1945 – Lagarul de exterminare de la Auschwitz este eliberat de catre fortele aliate.
1980 – Se naste Marat Safin, jucator rus de tenis.
1983 – Moare Louis de Funes, actor francez de teatru si film (n. 1914).
Sursa: Ghimpele