Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României sprijină studenții în lupta împotriva diminuării exodului de inteligență
Uniunea Studenţilor din România (USR) organizează, în perioada 19-21 mai, Congresul Studenţilor din România (CSR), cel mai important congres studenţesc din ţară, care reuneşte tineri din diferite colţuri ale țării.
În cadrul evenimentului, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, partener de tradiție al USR, va acorda, începând din acest an, Premiul ”Tinerii Dezvoltă România”, pentru cea mai bună viziune propusă de studenți, care răspunde tematicii fiecarei ediții în parte.
Premiul este acordat în urma organizării unui concurs, în perioada premergătoare congresului, adresat atât studenților din România, cât și studenților români care studiază în afara țării și care participă la Congresul Studenților din România.
”Prin organizarea acestui concurs, în cadrul parteneriatului cu USR, Fundația Dan Voiculescu și-a dorit să identifice motivele pentru care studenții ar alege să rămână în țară, deoarece tema din acest an este „Stoparea exodului de inteligență”, una dintre cele mai importante probleme ale țării noastre. FDVDR s-a alăturat acestei inițiative și a dat startul unui concurs, care să ne ajute să identificăm motivele concrete pentru care tinerii ar renunța la ideea de a părăsi România. Tema ediției din acest an a CSR se află în concordanță cu viziunea FDVDR, în ceea ce privește dezvoltarea României, pe termen lung”, a declarat Laura Stancu, Manager de Proiect FDVDR.
Congresul Studenţilor din România este cel mai important congres studenţesc din ţară, care reuneşte tineri din diferite colţuri ale României. Studenţi care vor să fie eroi pentru ţara lor, se unesc timp de trei zile, dezbat împreună viziunile asupra principalelor probleme de la momentul actual, îşi setează obiectivele şi îşi planifică paşii care îi vor duce către realizarea lor concretă.
”Țara noastră se clasează pe locul 2 la numărul de persoane care au emigrat către alte ţări, cu scopul de a studia, lucra sau locui. Această problemă a început cu anii ’90, când graniţele s-au deschis şi oamenii au simțit atracția unor standarde de viață superioară în țările vestice. Într-un timp foarte scurt emigraţia a devenit un fenomen de masă în România. În prezent se resimte impactul masiv al migraţiei în toate domeniile pilon ale ţării, iar segmentul cu cea mai mare pondere este reprezentat de tineri. Acum a sosit momentul să ne implicăm în mod activ în combaterea lui, iar pentru a aborda problematica au fost create cinci grupuri de lucru – economic, egalitate de șanse, academic-educațional, dezvoltare regională și mediu, digitalizare, care vor analiza subiectul din diferite perspective, urmând ca la final să prezinte rezoluțiile lor”, a declarat Ina Nimerenco, Președinte USR.
Uniunea Studenților din România este una dintre cele mai mari federații studențești, reunind 102 organizații membre în peste 30 de universități. Scopul statutar este acela de a reprezenta, promova şi apăra drepturile studenților, în raport cu actorii relevanți la nivel național, în special cu Ministerul Educației, Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, Parlamentul, Guvernul, Preşedinția României, precum şi Municipalități şi Universități.
Congresul Studenților din România din acest an dorește să atingă scopul diminuării exodului de inteligență și de a aduce studenții români mai aproape de oportunitățile pe care le oferă România.